Eigen risico zorgverzekering 2018

Het eigen risico van de zorgverzekering 2018 is verplicht. Iedereen in Nederland heeft een minimaal eigen risico voor een zorgverzekering 2018. Wel kun je de hoogte van het eigen risico verhogen en dat scheelt je in de maandelijkse zorgverzekering premie. Hoe hoger het eigen risico van je zorgverzekering hoe lager de premie.Dit eigen risico geldt echter niet voor alle zorgkosten. In dit artikel geven we je graag wat informatie over het eigen risico 2018. Wanneer moet je bijvoorbeeld eigen risico betalen? En wat is nou precies het verschil tussen de eigen risico en de eigen bijdrage?

Wat is eigen risico zorgverzekering 2018?

Voor de basis zorgverzekering 2018 heeft elke Nederlander een verplicht eigen risico.In 2017 was het eigen risico van alle zorgverzekering €385. Dit betekent dat als je gebruikt maakte van zorg dat je de eerste €385 die je aan zorgkosten had ook zelf moest betalen. Als je éénmaal de volledige €385 had betaald dan betaalde je zorgverzekeraar de overige zorgkosten. Dit geldt ook voor alle zorgverzekeringen 2018 alleen is daarvoor het eigen risico nog niet bekend. Voor het eigen risico zorgverzekeringen 2018 geldt dat dit per persoon en niet overdraagbaar is. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen zorgverzekeringspremie. Kinderen onder de 18 jaar hebben dus ook geen eigen risico. Zodra het eigen risico zorgverzekering 2018 bekent is dan houden we je op de hoogte.

Teruggave eigen risico zorgverzekering 2018

Als je geen gebruik hebt gemaakt van zorg dan betaal je geen eigen risico. Daarentegen bestaat er ook geen teruggave van het eigen risico binnen de zorgverzekeringen. Naast het eigen risico heb je wel een maandelijkse zorgpremie. Dit is een vast bedrag wat je sowieso betaalt aan je zorgverzekeraar voor als zorg nodig hebt. Ook voor de premie van je zorgverzekering 2018 bestaat geen teruggave.

Eigen risico zorgverzekering vergelijken 2018

Naast het verplichte eigen risico, bestaat er ook vrijwillig eigen risico voor de zorgverzekeringen 2018. standaard is er een eigen risico van ca. €385 en dit eigen risico kun je vrijwillig ophogen. Des te meer vrijwillig eigen risico je gaat betalen des te lager je maandelijkse premie. Je kunt dit vrijwillig eigen risico eigenlijk zien als korting krijgen op je premie. Dankzij onze handige zorgvergelijker kun je eenvoudig het eigen risico aanpassen om zo te zien wat je precies gaat betalen voor je zorgverzekering 2018.

Eigen bijdrage zorgkosten 2018

Naast het verplichte eigen risico kun je bij zorgverzekeringen ook te maken krijgen met een eigen bijdrage. Dit betekent dat je een bepaald bedrag of percentage van de zorgkosten zelf moet bijbetalen aan degene waar je zorg van af hebt genomen. Deze eigen bijdrage is er bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen, kraamzorg, hoortoestellen, kunstgebit of orthopedische schoenen.De kosten die je zelf moet bijbetalen worden niet verrekend met je eigen risico.

Wat valt er onder het eigen risico 2018?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit de basis zorgverzekering 2018. Denk hierbij aan ziekenhuiszorg en medicijnen. Omdat veel van deze kosten zoals ziekenhuisbehandelingen lager zijn dan het verplichte eigen risico 2018 is het handig als je diverse prijzen van zorgverzekeringen vergelijkt.

Wat valt er niet onder het eigen risico 2018?

Het verplichte eigen risico geldt niet voor alle zorg. Voor de volgende zorg krijg je géén rekening van de zorgverzekeraar en geldt het eigen risico van je zorgverzekering niet:

  • verloskundige zorg
  • de griepprik voor risicogroepen
  • gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
  • zorg door de huisarts
  • kraamzorg
  • bruikleenartikelen
  • zorg die vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt
  • Tandarts of tandheelkundige zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar
  • Wijkverpleging

Voor spoedeisende hulp geldt er wel een eigen risico! Een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost kent geen eigen risico maar voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wel. Voordat je direct naar de spoedeisende hulp gaat is het dus handig als je eerst naar de huisarts of de huisartsenpost gaat. Mocht je wel naar het ziekenhuis moeten dan verwijst je huisarts je door middels een verwijsbrief.